Film

Viddla

Se film kostnadsfritt med ditt bibliotekskort på streamingtjänsten Viddlas webbplats. För att se filmerna loggar du in med ditt bibliotekskortnummer eller personnummer och din pinkod.

En bild med texten: Viddla Film! Streama film från biblioteket med ditt lånekort/personnummer 

 

Viddla - En streamingtjänst för film

För att se en film på Viddla.se behöver du ett bibliotekskort med PIN-kod och internetuppkoppling. Du kan låna åtta filmer per månad och lånetiden per film är 48 timmar.

Gör så här för att se en film:

1. Gå in på Viddla.se.
2. Klicka på filmen du vill se och knappen "Spela film".
3. Välj Järfälla bibliotek i listan och fyll i ditt bibliotekskortsnummer eller personnummer och din fyrsiffriga PIN-kod.

Fungerar det inte?

Läs Viddlas FAQ på Viddlas webbplats (vanligt förekommande frågor).

Bra att veta

Järfälla bibliotek kan inte påverka utbudet. För närvarande finns det över 1500 filmer för både barn och vuxna. Viddla har ålderskontroll så barn kan inte låna film som är för vuxna. Viddla finns även att ladda ner som app i Apples App Store. En app för Android är under utveckling.

Ett urval av filmerna på viddla.se

261192
E-film:The professor and the madman:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska, Svenska, Finska
Hylla: He.02/DR
Medietyp: E-film
Förlag: Scanbox Entertainment ;Viddla [distributör]
I detta biografiska drama följer vi professor James Murray (Mel Gibson) som 1857 tog sig an det ambitiösa projektet att sätta ihop ett lexikon över det engelska språket. Under arbetet får han oväntad hjälp från den mentalsjuke doktor William Minor (Sean Penn) som skickar in tusentals ordförslag. Resultatet blev The Oxford English Dictionary, av många ansedd som det engelska språkets bibel.
261194
E-film:En kvinnas val:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Arabiska, Svenska
Hylla: Hsg.02/DR
Medietyp: E-film
Förlag: Folkets bio ;Viddla [distributör]
När den saudiska läkaren Maryam Alsafan tröttnat på dåliga villkor för sjukvården i hennes hemstad beslutar hon sig för att göra något som ingen kvinna tidigare gjort - hon ställer upp i det lokala valet. Det blir en hård kamp för både henne och hennes familj mot invanda föreställningar om en kvinnas roll i de saudiska samhället. BAFTA-nominerade regissören Haifaa Al-Mansour har tidigare gjort Den gröna cykeln som vann flera stora priser på världens filmfestivaler.
261193
E-film:Jag och min bror:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Franska, Svenska
Hylla: Hj.02/DR
Medietyp: E-film
Förlag: Folkets bio ;Viddla [distributör]
Sophia är 35 år gammal och har precis disputerat med sin avhandling. Men när hon inte får drömjobbet på universitetet som hon hade hoppats, är hon plötsligt en arbetslös akademiker som måsta flytta in hos sin bror, Karim, för att klara försörjningen. Sophias och Karims liv blir allt mer sammanflätade och de båda syskonen kommer varandra allt närmare tills en komplikation uppstår. Karim blir förälskad i Eloïse, och Sophia tycker inte alls om att hennes bror inte längre ställer upp för henne i tid och otid när hon behöver honom.
261198
E-film:White riot:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska, Svenska, Finska
Hylla: Ocg/DR
Medietyp: E-film
Förlag: NonStop Entertainment ;Viddla [distributör]
Under den brittiska punkens storhetstid på 1970-talet stod inkluderande och exkluderande makter mot varandra när rörelsen Rock Against Racism (RAR) bildades som motpol till neo-nazistiska och fascistiska grupper i samhället. I en tid när främlingsfientliga idéer vann allt mer mark arrangerade RAR multikulturella spelningar och manifestationer, där den antifascistiska karnevalen i Victoria Park 1978 blev kronan på verket med The Clash som dragplåster. Dokumentären White Riot vann pris för bästa dokumentär på Londons filmfestival 2019 och skildrar den turbulenta tiden med nyinspelade kommentarer blandad med filmklipp från tiden när det hände.
261197
E-film:Martin Margiela - in his own words:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska, Svenska, Finska
Hylla: Ihk/DR
Medietyp: E-film
Förlag: NonStop Entertainment ;Viddla [distributör]
Den belgiske designern Martin Margiela har gjort sig känd för sin dekonstruerade version av mode där han ofta återanvänder accessoarer och material som sys, eller till och med tejpas, fast på plaggen. Han har även blivit känd för att inte vilja vara känd. Han ställer inte upp intervjuer, går aldrig ut på scenen efter sina modevisningar och det finns få fotografier av hans ansikte. Men genom dokumentärfilmen Martin Margiela : in his own words får vi för första gången höra hans berättelse, så som han själv ser den.
261196
E-film:Spaceship Earth:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska, Svenska, Finska
Hylla: Uh/DR
Medietyp: E-film
Förlag: NonStop Entertainment ;Viddla [distributör]
1991 går åtta personer in i en artificiellt skapad och förseglad biosfär vid namn Biosphere 2 i Arizona. Syftet är att undersöka om det är möjligt att skapa ett fungerade ekologiskt system där växter, djur och människor kan leva under två år. Biosfären innehåller regnskog, öken och till och med ett korallrev, och deltagarna odlar sina egna grödor. Till en början ser det ut att bli ett lyckat experiment, men snart börjar tecken på splittring i gruppen märkas och när syrenivåerna plötsligt börjar sjunka blir hotet påtagligt. Dokumentärfilmaren Matt Wolf blandar filmklipp från 90-talet med nygjorda intervjuer med deltagarna för att ge perspektiv på ett av de mest spektakulära och uppmärksammade forskningsprojekten inom slutna ekosystem.
260440
E-film:Terapi i Tunisien:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Franska, Arabiska, Svenska, Finska
Hylla: Hj.02/VC
Medietyp: E-film
Förlag: Njutafilms ;Viddla [distributör]
Den utbildade psykoanalytikern Selma lämnar Frankrike för att flytta tillbaka till Tunisien. Väl där vill hon öppna en egen praktik. Men det är inte en helt enkel uppgift att ro i land - Selma möts av misstro från invånarna: Vad är det egentligen för praktik hon har öppnat? Är det verkligen tillåtet? En polis får upp ögonen för Selma och hennes praktik och startar en undersökning. Men under sökandets gång börjar polisen falla för Selma. Filmen vann publikpriset på Venedigs filmfestival och nominerades till Bronshästen på Stockholms filmfestival 2019. I Aftonbladet skriver Jan-Olov Andersson att regissören Manèle Labidi Labbé "är skicklig med att vrida och vända på den romantiska komedins alla klichéer. Hon använder dem, men gör något eget av dem.".
260439
E-film:The booksellers:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska, Svenska
Hylla: Ad/DR
Medietyp: E-film
Förlag: NonStop Entertainment ;Viddla [distributör]
I The Booksellers får vi kliva in i en förtrollande värld full av gamla böckers magi. Dokumentären skildrar drömmande antikvarier och excentriska bokhandlare som tar oss med på en färd bland hyllmeter av sällsynta, historiska klenoder. Med sin essens i bevarandet av vårt förflutna och säkerställandet av de fysiska böckernas framtid, och ett vaket öga på jakt efter rariteter och dyrgripar. Förutom att detta är en hyllning till historiens främsta berättarmedium, är det också en inblick i vad som komma skall. Stefan Hedmark på Aftonbladet skriver i sin recension att "The booksellers" är nördig, intressant och gammaldags, med sin Woody Allen-artade bild av det intellektuella New York. Till tonerna av jazz förstås.
260438
E-film:Cunningham:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska, Svenska, Finska
Hylla: Ikz Cunningham, Merce/DR
Medietyp: E-film
Förlag: NonStop Entertainment ;Viddla [distributör]
Dokumentären Cunningham släpptes i samband med att den ikoniska dansaren Merce Cunningham skulle fyllt 100 år. I regissörens Alla Kovans dokumentär skildras Cunninghams och hans livspartner John Cages liv och verk. Vi får ta del av arkivmaterial och nyuppsättningar. Tillsammans med några av samtidens främsta dansare ser vi Jennifer Goggans, som ingick i Cunninghams danskompani i tolv år, återskapa hans främsta koreografier. Cecilia Blomberg på Kulturnyheterna tycker att dokumentärens styrka ligger i att dansen har fått en sådan tydlig roll. Hon avslutar sin recension med texten: "Det är en härlig känsla att se dansarna på ett tak i New York med bara himlen ovanför. Som abstrakta tecken som rör sig över det platta taket. Frihet. Rymd.".
260435
E-film:Panda på villovägar:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska, Svenska, Finska
Hylla: uHe/DR
Medietyp: E-film
Förlag: Scanbox Entertainment ;Viddla [distributör]
Björnen tror inte att han behöver några vänner, särskilt inte haren, som oväntat landar i björnens bikupor med sin egenbyggda månraket. Just när björnen tror att saker och ting inte kan bli värre, levererar storken av misstag en babypanda till honom. Björnen beslutar sig för att själv resa ner för floden för att leverera barnet till sina föräldrar. Men det visar sig att haren är den enda som kan trösta den gråtande babyn, så han får hänga med. Och på vägen möter de en älg, en tiger och en kanin.
260436
E-film:De ovanliga:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Franska, Svenska, Finska
Hylla: He.02/DR
Medietyp: E-film
Förlag: Scanbox Entertainment ;Viddla [distributör]
I denna dramakomedi följer vi Bruno, som arbetar med autistiska barn, och Malik som hjälper ungdomar från svåra förhållanden att hitta sin plats i tillvaron. När Bruno, Malik, de autistiska ungdomarna och Maliks vilsna själar alla arbetar tillsammans, öppnar sig nya världar för dem. I Kommunalarbetaren skriver Therése Söderlund "Filmen är som en varm hand som sträcks ut och inte släpper taget." Stefan Hedmark skriver i Aftonbladet att regissörerna: "illustrerar allvarliga problem, inte minst den kroniska bristen på pengar och resurser, på ett övertygande sätt. Filmen känns verkligen närvarande.".
260437
E-film:Bait:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska, Svenska
Hylla: He.02/DR
Medietyp: E-film
Förlag: Folkets bio ;Viddla [distributör]
I detta svartvita hyllade drama följer vi den barska med godhjärtade fiskaren Martin, som med växande bitterhet tvingas se på när semesterfirande stadsbor tar över hans hemby. I det lilla fiskesamhället har allt förändrats, Martin och hans brors barndomshem har sålts till välbeställda Londonbor. Och medan Martin undviker turisterna kör hans bror runt dem i familjens fiskebåt. Konflikterna är många. Fredrik Sahlin på Kulturnyheterna beskriver filmen såhär: "Bait är en lisa för cineastsjälen som tröttnat på alla trötta upprepningar, remakes och snarlika variationer på samma kommersiellt gångbara tema. Här kommer en filmmakare som hämtar kraft och inspiration ur filmhistorien, och skapar något eget och nytt." Filmen har nominerats och vunnit flertalet priser, b.la. BAFTA och Stockholms filmfestival.
259914
E-film:Official secrets:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska, Svenska, Finska
Hylla: He.02/DR
Medietyp: E-film
Förlag: Scanbox Entertainment ;Viddla [distributör]
Året är 2003 och lingvisten Katharine Gun arbetar för GCHQ, en brittisk byrå för informationsinhämtning. Under en arbetsdag upptäcker hon något som antyder att amerikanska NSA tillsammans med brittiska agenter försöker hitta information för att pressa ett antal länder inom FN att sanktionera ett krig mot Irak. Hon blir bestört och beslutar sig för att läcka informationen till en journalist som publicerar nyheten. Snart befinner hon sig mitt i händelsernas centrum under en internationell konflikt. Hon arresteras för brott mot sekretessbestämmelser samtidigt som FN:s säkerhetsråd fördömer USA, som beslutar sig för att trots allt invadera Irak utan medgivande. Official Secrets bygger på den sanna historien om upptakten till USA:s hårt kritiserade krig med Irak, och det moraliska dilemmat som en enskild medborgare ställs inför när hon måste välja mellan att göra vad hon tror är rätt även om det går mot lagen.
259913
E-film:Give me liberty:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska, Ryska, Svenska
Hylla: He.02/DR
Medietyp: E-film
Förlag: Folkets bio ;Viddla [distributör]
I denna fartfyllda komedi träffar vi Vic. Han kör färdtjänst i USA:s mest segregerade stad, Milwaukee. Varje morgon väntar kunderna på skjuts. Men det är inte bara de äldre och funktionsvarierade som räknar med Vic. Mellan körningarna måste han ta hand om familjen och sin morfar. Samtidigt som Vics chef skriker på honom och säger att han missköter sitt jobb, skriker alla andra efter hjälp. Vic har aldrig hjärta att säga nej. I Nöjesguiden skriver Nora Makander "Give me liberty är absolut ingenting för den känslige. Filmen är en oslipad åktur fylld av ett konstant stress- och ångestpåslag, men trots snabba åkturer i en skraltig skåpbil, också en humoristisk, varm och viktig berättelse över en tillvaro som vi allt mer sällan får inblick i.".
259912
E-film:Onibaba:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Japanska, Svenska, Finska
Hylla: Hxj.02/DR
Medietyp: E-film
Förlag: NonStop Entertainment ;Viddla [distributör]
I den här japanska skräckfilmen från 1964 lyckas en mamma och hennes svärdotter överleva ett inbördeskrig på 1300-talet. Kvinnorna lurar ner krigströtta samurajer i en grop för att råna och mörda dem. Efter kriget förälskar sig svärdottern i den återvändande grannen, men detta är inget som mamman godkänner och tvingar på ett skräckinjagande sätt hem sin svärdotter. Filmen hör till den japanska filmkanon och är för sin tid mycket våldsam.
259915
E-film:En kvinnas hemlighet:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska, Svenska
Hylla: He.02/DR
Medietyp: E-film
Förlag: Studio S Entertainment ;Viddla [distributör]
I detta psykologiska drama signerat Alfred Hitchcock anlitar Maddalena Paradine advokaten Anthony Keane då hon anklagas för att ha giftmördat sin förmögne make. Stjärnadvokaten förälskar sig i Maddelena och hans omdöme börja svikta under den händelserika rättegången. Det är ovisst vem som är den egentliga mördaren och Keane vet inte om han har förälskat sig i en mördare? Filmen nominerade till en Oscars 1948 och bygger på författaren Robert Hichens bok The Paradine Case från 1933.
259919
E-film:Under capricorn:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska, Svenska
Hylla: He.02/DR
Medietyp: E-film
Förlag: Studio S Entertainment ;Viddla [distributör]
Alfred Hitchcocks triangeldrama utspelar sig i 1830-talets Australien. Den landsförvisade brittiske medborgaren Sam Flusky (Joseph Cotten) har avtjänat sitt straff för mord, i en koloni i Australien. Han är nu en förmögen man och lever med sitt mordoffers syster Lady Henrietta (Ingrid Bergman) på en ståtlig gård. En dag får paret besök av guvernörens brorson och han blir blixtförälskad i den alkoholiserade Lady Henrietta. Detta blir upptakten till en spännande psykologisk historia, för vad eller vem är det egentligen som försöker driva Lady Henrietta till vansinne?.
259918
E-film:Jeanne d'Arc:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska, Svenska
Hylla: He.02/DR
Medietyp: E-film
Förlag: Studio S Entertainment ;Viddla [distributör]
I denna filmversion om Jeanne d'Arc ser vi Ingrid Bergman som den franska bondflickan som blev en av historiens största hjältinnor. I denna version följer vi hjältinnan ändå från de första uppenbarelserna, till de stora blodiga slagen mellan hennes trupper och de brittiska soldaterna, för att avslutas vid eldbålet. Filmen från 1948 av regissören Victor Fleming både vann och nominerades till flera olika priser på Oscarsgalan 1949.
259199
E-film:Shooting the mafia:2019 E-film
Utgivningsår: 2019
Språk: Engelska, Svenska, Finska
Hylla: Inz Battaglia, Letizia/DR
Medietyp: E-film
Förlag: NonStop Entertainment ;Viddla [distributör]
När journalisten Letizia Battaglia upptäckte att det var lättare att sälja sina artiklar om de även hade fotografier började hon ta med sig en kamera på sina uppdrag. Det blev början på en lång kärlekshistoria till fotokonsten som kom att bli hennes stora passion. Genom kameralinsen har hon dokumenterat ett brett spektrum av livet på Sicilien, men är framför allt känd för sina många foton på den förödelse som maffian lämnat i sin väg på ön. Dokumentärfilmaren Kim Longinotto blandar de mycket starka fotografierna med intervjuer och filmklipp från Battaglias långa gärning som skildrare av en brutal verklighet, men vi får även se flera av maffians ledare ställda inför rätta och dömda. Shooting the Mafia nominerades till priser vid ett flertal stora filmfestivaler, bland annat Berlin, Stockholm och Sundance.
259202
E-film:Børning 2:2019 E-film
Utgivningsår: 2019
Språk: Norska, Svenska, Finska
Hylla: Hdb.02/DR
Medietyp: E-film
Förlag: SF Studios ;Viddla [distributör]
Roy har precis släppts ut ur fängelset efter att ha deltagit i en illegal biltävling mellan Oslo och Nordkap. Han har lovat att hålla sig borta från racingen, arbetar nu på en bensinmack och försöker leva ett laglydigt liv. Men när han får reda på att hans dotter tänker följa med sin nya pojkvän på en illegal tävling från Oslo till Murmansk känner han sig tvungen att delta för att hämta hem henne igen. Den här gången går färden över ett snötäckt landskap genom Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Norska Börning-serien har jämförts med klassiska racingfilmer som Cannonball run och Need for speed.
259205
E-film:A colony:2020 E-film
Utgivningsår: 2020
Språk: Franska, Svenska
Hylla: Hj.02/DR
Medietyp: E-film
Förlag: Filmcentrum ;Viddla [distributör]
12-åriga Mylias familj har precis flyttat ut på landsbygden utanför Quebec och nu ska hon börja i en ny skola. Tillbakadragen och osäker försöker hon passa in bland eleverna och snart hittar hon en vän i den äldre och utåtriktade Jacinthe, som introducerar Mylia för tonårslivets alla lockelser. Hon träffar även Jimmy, en pojke från ursprungsbefolkningen som bor i det närliggande reservatet. Mellan den utåtriktade och partyfokuserade Jacinthe och den mer grundade och självsäkra Jimmy slits Mylia mellan en stark önskan om att passa in och ett behov av att få vara sig själv. A colony är en franskkanadensisk berättelse om identitet och att bli tonåring i en komplex värld. Filmen vann en Kristallbjörn vid Internationella filmfestivalen i Berlin.

Språk