Vad säger Järfällabor om BAS

Vad säger Järfällabor om det nya biblioteket

Vi vill veta hur du som bor i Järfälla vill använda ditt nya bibliotek, vad som är viktigt för dig. Därför genomför vi intervjuer, fokusgrupper och testar tjänster tillsammans med er användare som sen blir det underlag vi använder när vi planerar bibliotekets verksamhet.

Visionsbild av biblioteket inne i Bas. människor som sitter och läser och pratar med varandra. Glasvägg in till biblioteket.

Vilka har vi pratat med?

Under våren 2021 genomförde vi telefonintervjuer med seniorer som använder Barkarby och Herresta bibliotek. Vi pratade då också med representanter för olika föreningar i Barkarbyområdet. Vi har tagit emot intresseanmälningar till fokusgrupper som kommer bli inbjudna till dialoger successivt framöver.

Kommande dialoger

Biblioteksrummet

Torsdag den 2:a december klockan 17.30-19.00 anordnar vi en träff med samtal och workshop om biblioteksrummet. Om hur biblioteksrummet används idag och vilka behov du som besöker biblioteket har. Workshopen är tillsammans med andra. Är du intresserad av att delta, mejla till emelie.lundqvist@jarfalla.se

Barn och unga

Vi har träffat barn i låg- och mellanstadieåldern vi ett flertal tillfällen under hösten i olika fokusgrupper. Under träffarna lyssnar vi till barnens behov, förutsättningar och tankar kring innehållet i det nya bibliotekets barnverksamhet. När biblioteket öppnat bjuds barn in igen för att ge input till rörelsemönster i lokalen och placering av möbler och medier.

Funktionsvarierade

Vi samarbetar med Handikappförbundens samarbetsorgan (HSO) i Järfälla- Upplads Bro för att under processens gång skapa en så bra tillgänglighetsanpassning av lokalen och möbleringen som möjligt.

Seniorer

Eftersom biblioteket har en seniorprofil har vi skapat en referensgrupp med seniorer som vi kommer träffa vid ett flertal tillfällen under processens gång. Fösta träffen skedde i september och handlade bland annat om sätt att ta sig till det nya biblioteket.

Dialoger våren 2022

Vi kommer under våren 2022 fortsätta att bjuda in till dialog inom olika områden som vi vill förbättra och utveckla. Det kan röra sig om gruppsamtal, att svara på en enkät eller testa en ny tjänst innan den är färdigutvecklad. Vill du vara med, anmäl ditt intresse på informationssidan om biblioteket i Bas Barkarby.

Vad har vi lärt oss hittills?

Vi ställde frågan om vilka funktioner som ses som viktiga i det nya biblioteket i Bas Barkarby. Här är några av de vanligaste svaren:

 • Närheten till biblioteket är viktig
 • Det ska vara lätt att ta sig till biblioteket
 • Stort utbud av tidningar och tidskrifter
 • Plats för möten och utställningar
 • Tillgänglig personal
 • Lätt att hitta och tydliga skyltar
 • Att det finns en lokal anknytning genom att lokalhistoria lyfts fram
 • Att kunna få hjälp med digitala ärenden både enskilt och i grupp
 • Det ska vara lätt att hitta böcker
 • Sköna sittmöbler och flera bord är viktigt

Vi frågade vilken biblioteksservice som skulle uppskattas att ta del av på andra platser än biblioteket, såhär svarade ett urval av våra intervjupersoner:

 • Att kunna få hjälp med digitala ärenden
 • Plats att mötas
 • Att kunna beställa och hämta ut medier
 • Bokprat, högläsning, författarsamtal
 • Lätt att dela boktips

Några citat:

”Det ska ligga närmare. Det ska vara bra service, lätt att prata med personal, fråga och få upplysningar.”

”Viktigt att det finns människor där som bjuder in en för att man ska känna sig delaktig.”

”Det blev jättefint i Barkarby efter införandet av Meröppet. Bra med små sittgrupper och grupprum. Små läxhjälpsrum. Läxhjälp är bra.”

”Biblioteken är den viktigaste samhällsinstansen. Enda platsen som folk upplever som trygg. Det ska vara ett tryggt ställe! Bra med bibliotekspersonal som är utåtriktade och kan skapa trygga rum.”

”Att man ska kunna köpa sig en kopp kaffe och kunna sitta ner och prata, man ska inte ska behöva vara så kulturellt aktiv. Man ska inte kräva en massa saker. En sådan enkel sak som Kallhälls PRO, vi träffas nere i parken, alla har sitt kaffe med sig, vi träffades vid nytt utegym och då var det flera som sa att ”det där får ni hålla på med”, men sen när vi var färdiga hade alla provat gymmet. Att man känner att man själv får prova, att det är på sina egna villkor.”

”Jag tänker att det ska bli ett fint och coolt bibliotek. Jag vill att det ska finnas PS5. Jag vill att det ska finnas VR-headset.” 

”Jag tycker att man ska kunna pyssla på det nya biblioteket. Jag tycker också att det ska finnas en soffa och ett bord så att man ska kunna läsa där. På pysselbordet vill jag att det inte bara ska vara vita papper, utan färgglada!” 

”Jag hatar när man inte ser klockan, då kan jag inte se vad tiden är och blir försenad. Och jag tycker inte om när ingen ordnar böckerna, då hittar jag inget!”

Hur kommer vi använda synpunkterna?

I de workshops och samtal vi genomför lyssnar vi till vilka behov och förutsättningar du som Järfällabo har när det kommer till att ta del av och påverka bibliotekets service och tjänster. Vi vill förstå dig som besöker biblioteket, men även du som inte gör det. Med den kunskapen kan vi tillsammans utforma ett bibliotek som känns relevant och tilltalar fler.

Vill du också vara med? 

Vi hoppas att du vill vara med och utveckla det nya biblioteket i Bas Barkarby tillsammans med oss! På den här sidan kommer vi publicera information om kommande intervjuer och workshops som du kan anmäla dig till. Du kan också skicka in en spontananmälan på informationssidan om biblioteket i Bas Barkarby.

Kontakt

Birgitta Vinnå, bibliotekschef
birgitta.vinna@jarfalla.se

Linnéa Forslund, bibliotekarie
linnea.forslund@jarfalla.se
08-580 245 08

Språk

foto på digital skärm och återlämningsmaskin på Jakobsbergs bibliotek

Jakobsbergs bibliotek

Öppettider

Måndag: 10-19
Tisdag: 10-19
Onsdag: 10-19
Torsdag: 10-19
Fredag: 10-18
Lördag: 11-16
Söndag: Stängt
Foto på modell av Pippi Långstrumps färgglada hus.

Barkarby bibliotek

Öppettider (Meröppet)

Måndag: 12-16 (7-19)
Tisdag: 12-16 (7-19)
Onsdag: 12-19 (7-19)
Torsdag: 12-16 (7-19)
Fredag: Stängt (7-17)
Lördag: Stängt (7-17)
Söndag: Stängt (7-17)

 

Meröppet ger dig med Meröppetbehörighet på ditt bibliotekskort möjlighet att använda biblioteket under vissa tider då bibliotekets personal inte är på plats.

Foto på bokhylla full med böcker.

Herresta bibliotek

 • Karlslundsvägen 25
 • 177 43 Järfälla

Öppettider

Måndag: Stängt
Tisdag: Stängt
Onsdag: Stängt
Torsdag: Stängt
Fredag: Stängt
Lördag: Stängt
Söndag: Stängt

 

Herresta bibliotek är permanent stängt och flyttar nu till det nya biblioteket i Bas Barkarby som öppnar våren 2022. Läs mer om biblioteket i Bas Barkarby.

Foto på barnavdelningen på Kallhälls bibliotek, vitt träd gjort av trä, böcker i bokhyllor.

Kallhälls bibliotek

Öppettider (Meröppet)

Måndag: 12-19 (7-19)
Tisdag: 12-16 (7-19)
Onsdag: 12-19 (7-19)
Torsdag: 12-16 (7-19)
Fredag: 10-15 (7-17)
Lördag: 11-15 (7-17)
Söndag: Stängt (7-17)

 

Meröppet ger dig med Meröppetbehörighet på ditt bibliotekskort möjlighet att använda biblioteket under vissa tider då bibliotekets personal inte är på plats.

Foto på bibliotekslokalen i Viksjö bibliotek med skulptur som liknar ett ägg i förgrunden och bokhyllor i bakgrunden.

Viksjö bibliotek

Öppettider

Måndag: 12-19
Tisdag: 12-17
Onsdag: 12-19
Torsdag: 12-17
Fredag: 10-15
Lördag: 11-15
Söndag: Stängt