Nytt bibliotek i BAS Barkarby

Nytt bibliotek i Bas Barkarby

Våren 2022 öppnar ett nytt modernt bibliotek i Bas Barkarby. Vi planerar för att biblioteket i Herresta flyttar över sin verksamhet till biblioteket i Bas under 2021. Under en 3-årsperiod planeras även Barkarby biblioteks verksamhet att flytta över till biblioteket i Bas.

Visionsvy över Bas Barkarby. Stort fyrkantigt hus med mycket förnster. Runtomkring är den framtida Barkarbystaden.

Biblioteket i Bas Barkarby

I det nya biblioteket i Bas Barkarby vill vi skapa en attraktiv mötesplats med inspirerande läsning och livslångt lärande. Här kan människor träffas, utveckla sina digitala kunskaper och inspireras.

Biblioteket som ligger centralt i Barkarby kommer att ha två våningar. På första våningen finns en barnavdelning med ett sagorum. På den här våningen hittar du även böcker, datorer, surfplattor och läsplatser. På den övre våningen finns en tyst avdelning, studierum och en stor föreläsningssal där vi bland annat kommer anordna kurser för dig som tillsammans med andra vill lära dig mer om digital teknik.

På biblioteket i Bas har du tillgång till fritt Internet, datorer, surfplattor och utskriftsmöjligheter. På plats kommer du kunna delta i olika aktiviteter som bokcirklar, sagostunder, högläsning och möjlighet att prova olika digitala verktyg för kommunikation och skapande. Biblioteket i Bas Barkarby har en seniorprofil, vilket innebär att vi kommer att ha lite extra verksamhet för dig som är senior. Vi kommer även att satsa på uppsökande verksamhet som att komma hem med böcker till dig som inte har möjlighet att besöka oss.

Hitta hit

Bas Barkarby ligger intill E18 i Barkarby. Från Barkarby station tar det ca 10 minuter att gå till Bas. Från Stora Torget i Barkarbystaden kan du ta bussen till Enköpingsvägen, går du tar det ca 8 minuter. Framöver kommer du att kunna ta dig hit med en kort promenad från tunnelbana och genom ingången direkt från Veddestabron.

Herresta och Barkarby bibliotek

Biblioteket i Herresta planeras flytta till biblioteket i Bas Barkarby under hösten 2021. Vi uppdaterar med information om exakt datum för flytt när beslut är taget. Vi planerar även för att Barkarby bibliotek under en 3-årsperiod kommer att flytta till Bas Barkarbys bibliotek med slutdatum våren 2024.

Varför planeras Herresta och Barkarby biblioteks verksamhet flytta till Bas Barkarby?

I nuläget är biblioteket i Herresta ett litet bibliotek som ligger i Herrestaskolan. Lokalytan är cirka 250 kvm och biblioteket har nu vuxit ur sina lokaler. Biblioteket i Barkarby har sedan 3-4 år tappat besökare och det är färre lån än tidigare. Genom flytten till Bas kan vi erbjuda ett större bibliotek med generösa öppettider och mer aktiviteter. Närheten till kollektivtrafik, tätortscentrum, skolor och arbetsplatser gör att platsen blir relevant för många och enkel att ta sig till på sikt. Förutom biblioteket finns även bland annat konsthall, kulturscen, gymnasium, företagskontor och restaurang i Bas Barkarby.

Vi vill veta vad du tycker

Vi hoppas att du vill vara med och utveckla det nya biblioteket i Bas Barkarby tillsammans med oss! Vi genomför bland annat intervjuer och gruppsamtal med Järfällabor för att kunna utforma det nya biblioteket tillsammans. På sidan Vad tycker Järfällabor kan du läsa mer om vad andra tycker och se vad vi arbetar med just nu. Vill du vara med i en fokusgrupp eller bli intervjuad. Anmäl ditt intresse i formuläret så hör vi av oss!

Dela med dig av dina kunskaper och tankar

Vi vill gärna få ta del av dina kunskaper och tankar när vi utvecklar det nya biblioteket. Vi hoppas att du vill dela det med oss i en intervju, i en fokusgrupp eller testa en tjänst under utveckling. Anmäl ditt intresse här.