Fjärrlåneansökan

Fjärrlån

Om du vill låna en bok som inte finns på Järfälla bibliotek kan vi i vissa fall beställa boken från ett annat bibliotek. Det kallas för fjärrlån.

Två gamla böcker ligger på en äldre resväska på en äng, foto.

Fjärrlåna

Om du inte hittar den bok du söker på Järfälla bibliotek kan vi i vissa fall beställa boken från ett annat bibliotek. Kontakta ditt bibliotek med en förfrågan om du vill fjärrlåna. Du kan även beställa kopior av artiklar ur tidningar och tidskrifter. Kostnaden varierar. Beställningar av kopior från vetenskapliga bibliotek brukar kosta från 75 kronor per artikel och uppåt.

Väntetid för fjärrlån

Om boken finns inne på ett annat bibliotek tar det ungefär en vecka innan boken har kommit till Järfälla. Väntetiden kan ibland bli längre om boken är utlånad. Tala alltid om för personalen när du senast behöver boken. Vi skickar ett meddelande till dig med brev eller e-post när boken finns att hämta. 

Kostnad för fjärrlån

  • Fjärrlån inom Sverige: 20 kr
  • Fjärrlån inom Norden: 50 kr
  • Fjärrlån utanför Norden: 200 kr

Vi lånar inte in:

  • Böcker som finns på biblioteken i Järfälla men är utlånade, reserverade, under inköp eller referenslitteratur.
  • Kurslitteratur på högskolor och universitet som redan finns som e-bok och som studenten har tillgång till via sin skola. 
  • Musik på cd-skiva, ljudböcker och film.
  • Böcker som biblioteket har avstått att köpa in på grund av kvalitetsskäl eller som innehållsmässigt strider mot bibliotekets medieurvalsprinciper.

Även om den bok du vill låna finns på ett annat bibliotek i Sverige eller utomlands är det inte säkert att Järfälla bibliotek får låna den. Det gäller till exempel referenslitteratur, kurslitteratur, läsesalslån och tidskrifter. Vissa böcker får inte heller lånas hem utan dessa ska läsas på biblioteket.

Låna om fjärrlån

Har du frågor om omlån av fjärrlån kan du skicka dina frågor på e-post till det bibliotek du fjärrlånat från.

Jakobsbergs bibliotek biblioteksfjarrlan.jakobsberg@jarfalla.se

Viksjö bibliotek viksjo.bibliotek@jarfalla.se

Kallhälls bibliotek kallhall.bibliotek@jarfalla.se

Barkarby bibliotek barkarby.bibliotek@jarfalla.se

 

Språk