Fria e-böcker

Fria e-böcker

Här kan du hitta länkar till e-böcker och e-ljudböcker som är kostnadsfria att ladda ner. Fria e-böcker är böcker som inte längre omfattas av upphovsrätten. Det innebär att du inte lånar e-boken. När du har laddat ned boken så är den din och du får behålla den så länge du vill. Du behöver inte ha bibliotekskort hos Järfällas bibliotek för att ladda ned en fri e-bok.

Litteraturbanken

Litteraturbanken är ett svenskt litteraturprojekt som jobbar med att tillgängliggöra hela det svenska skönlitterära arvet och vissa arbeten inom humaniora. Här hittar du verk av författare som Selma Lagerlöf, August Strindberg och Hjalmar Söderberg.

Ladda ner så här: På Litteraturbankens hemsida klickar du på "Epub-filer" i menyn på vänster sida. Välj sedan författare och vilken bok du vill ladda ned. Klicka på "Hämta". E-boken laddas ned till din e-boksapp eller ditt läsprogram på datorn.
Hämta e-böcker på Litteraturbankens webbplats.

Dramawebben

Dramawebben är en digital resurs för teatrar, forskare, studenter och allmänheten. Webbplatsen publicerar svensk dramatik från 1600-talet till modern tid som är fri från upphovsrätt. Omkring 500 pjäser har katalogiserats och publicerats i en mängd olika fulltextversioner. Här finns också e-Drama, en uppdaterad version som gör det möjligt att söka i dramatexterna.

Ladda ner så här: På Dramawebbens hemsida väljer du högst upp om du vill söka bland pjäser eller författare. När du gjort ditt val kommer du till en sida med information om det drama du vill ladda ner. Under bokomslaget klickar du på Text för att ladda ner e-boken som PDF.
Besök dramawebbens webbplats.

Project Gutenberg

Project Gutenberg är ett amerikanskt litteraturprojekt som jobbar med att tillgängliggöra klassisk litteratur som inte omfattas av upphovsrätten. Här finns främst litteratur på engelska, men också på finska, franska, tyska och portugisiska. Här finns verk av författare som Charles Dickens, Jane Austen och Franz Kafka.

Ladda ner så här: På Project Gutenbergs webbplats söker du i övre vänstra hörnet på den författare eller den bok som du vill ladda ned. Klicka på den boktitel du vill ha och välj att ladda ned den i Epub-formatet, föreslagsvis med bilder. E-boken laddas ned till din e-boksapp eller ditt läsprogram på datorn.
Gå till Projekt Gutenbergs webbplats.

Fria e-böcker på olika språk

African Storybook

Böcker för barn på över 200 afrikanska språk.
Besök African Storybooks webbplats

Bläddra

Bläddra är en app för mobil och surfplatta med e-böcker på romani chib och samiska. Bläddra är helt kostnadsfri för användaren och innehåller litteratur för vuxna, ungdomar och barn. E-böckerna går att nå överallt i landet och är tillgängliga offline. Det krävs inget konto eller inloggning för att ta del av litteraturen.
Besök Bläddras webbplats

Digital Yiddish Library

Mer än 11 000 titlar på jiddisch som du kan läsa online eller ladda ner.
Besök Digital Yiddish Librarys webbplats.

Internationella biblioteket

På Stockholms stadsbiblioteks webbplats kan du hitta fria e-böcker och ljudböcker på en mängd olika språk. Här hittar du kostnadsfria e-böcker på bland annat arabiska, ryska och urdu.
Besök Stockholms stadsbibliotekets webbplats.

Världens bibliotek

På Världens bibliotek hittar du e-böcker och e-ljudböcker på arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, persiska, somaliska, tigrinska, ukrainska och flera andra språk. Du kan strömma alla medier på Världens bibliotek och det finns inga begränsningar för hur mycket du kan ta del av.
Alla som befinner sig i Sverige har tillgång till tjänsten. Registrera dig som användare med din e-postadress, välj ett lösenord och du är igång. Det är gratis att registrera sig som användare, det enda du behöver är en giltig e-postadress.

Världens bibliotek är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan nationalbiblioteken i Danmark, Norge och Sverige, finansierat av Nordiska ministerrådet. Kungliga biblioteket tillsammans med Internationella biblioteket ansvarar för Världens bibliotek.
Streama e-böcker och ljudböcker på Världens biblioteks webbplats.

Språk