Äppelhyllan

Äppelhyllan

På biblioteket finns det böcker som är anpassade för barn som behöver läsa på olika sätt. Dessa är placerade vid äppelhyllan.

Äppelhyllan logotyp, illustration

 

Det här är Äppelhyllan

I biblioteket finns en hylla med böcker och informationsmaterial som är anpassade för barn som behöver läsa på olika sätt. Här finns även böcker som ger stöd och inspiration till dig som vuxen, i ditt arbete eller som förälder till barn med funktionsvariation. På äppelhyllan hittar du även böcker för och om barn med olika funktionsvariationer.

Lättläst

På Äppelhyllan finns lättlästa böcker.
Det är böcker som har ett enklare språk.
Många böcker har också mycket bilder.

Ladda ner talböcker

Talböcker är ljudböcker med tydligare språk för personer med läs- och skrivsvårigheter. Till vissa talböcker finns text som du kan följa med i samtidigt som du lyssnar. Du kan själv ladda ner talböcker från talbokstjänsten Legimus. Legimus finns även som app så du kan lyssna på talböcker i mobilen. För att använda Legimus så behöver du registrera dig som användare och få inloggningsuppgifter. Kontakta Jakobsbergs bibliotek för frågor och registrering jakobsberg.bibliotek@jarfalla.se, 08-580 291 59.

Ladda ner talböcker från Legimus hemsida.

Ladda ner appen från Legimus hemsida

Taktila böcker

Taktila böcker är böcker som man läser med fingrarna. Bokens bilder är gjorda av olika material och färger som gör det lätt för den som läser att uppfatta bilden med känseln. Texten brukar vara skriven i punktskrift eller i storstil. På biblioteket finns några taktila böcker. Finns behov kan vi låna in fler.

Teckenspråk

Sagor, berättelser och barnprogram på teckenspråk och teckenkommunikation finns att låna som video och CD-skiva. Det finns också böcker med tecken som stöd. I tecken som stöd använder man både det talande ordet och tecknar med händerna samtidigt. Böcker med tecken som stöd, även kallade TAKK-böcker, ger stöd till barn som har svårigheter med sin tal- och språkutveckling.

 

Språk

bokstaven f på blå bakgrund  piktogram på kamera på röd bakgrund  Texten YouTube på röd bakgrund  Ikon för Snapchat, gul fyrkant med grönt ansikte i mitten