Äppelhyllan

Äppelhyllan

På biblioteket finns det böcker som är anpassade för barn som behöver läsa på olika sätt. Dessa är placerade vid Äppelhyllan.

Äppelhyllan logotyp, illustration

 

Det här är Äppelhyllan

Alla barn är olika och läser på olika sätt. Därför finns Äppelhyllan. Här kan barn hitta böcker och andra medier som kan läsas med ögon, öron eller fingertoppar. Här finns också faktaböcker för och om barn med funktionsvariation, samt stöd och inspiration för dig som lever eller jobbar med barn med funktionsvariation.

Det här finns på Äppelhyllan på alla biblioteken i Järfälla:

  • Information om olika funktionsvariationer, för barn och vuxna.
  • Böcker med tecken som stöd till tal (även kallat TAKK).
  • Böcker att känna på.
  • Språkutvecklande böcker för barn som behöver öva på till exempel språkljud eller meningsuppbyggnad.

Det här finns på Äppelhyllan på Jakobsbergs bibliotek, men kan beställas till alla biblioteken i Järfälla:

  • Böcker med punktskrift.
  • Böcker och film på teckenspråk.
  • Bok- och talbok (daisy).
  • Spel, musik och film för barn med funktionsnedsättning.
  • Språkväskor – som innehåller språk- och talutvecklingsmaterial, att både läsa, leka och spela med. Språkväskorna kan endast lånas av privatpersoner. Förskolor hänvisas till Språkoteket genom Järfälla kommuns webbplats.

Lättlästa böcker

Ibland kan barn i alla åldrar behöva böcker med extra tydligt språk, för att komma igång med eller upprätthålla läsandet. Alla bibliotek har lättlästa böcker med olika svårighetsgrad. Fråga personalen så hjälper vi till att hitta rätt nivå!

Talböcker genom Legimus

Legimus är en app från MTM (Myndigheten för Tillgängliga Medier) där du kan ladda ner talböcker till mobil eller surfplatta. Talböcker är en inläst version av en bok för personer med läsnedsättning. De flesta nyare talböcker har både text och tal. Alla som har en läsnedsättning kan få tillgång till Legimus. Besök ditt lokala bibliotek för att få ett Legimus-konto. Barn under 18 år måste ha vårdnadshavare med sig. Barn kan också registrera sig på sitt skolbibliotek. Har ditt barn behov av punktskriftböcker, kan du beställa direkt från MTM, eller genom ditt lokala bibliotek.

Ladda ner talböcker från Legimus webbplats.

Ladda ner appen från Legimus webbplats.

Språktåget

Vill du veta mer om små barns språkutveckling, få tips på böcker att läsa med ditt barn, eller inspiration kring hur själva läsandet kan gå till? Kom in på biblioteket så hjälper vi dig! Språktåget är ett samarbete mellan regionbiblioteket, barnhälsovården samt logopeder i Stockholmsregionen och är till för att stötta ditt barns tal- och språkutveckling. Information och material om barns språkutveckling på Regionbibliotekets webbplats.

Information och material om barns språkutveckling på Regionbibliotekets webbplats.

Språk

bokstaven f på blå bakgrund  piktogram på kamera på röd bakgrund  Texten YouTube på röd bakgrund  Ikon för Snapchat, gul fyrkant med grönt ansikte i mitten