Datorer och internet

Datorer, internet och kopiering

På biblioteken i Järfälla kan du låna en dator eller få tillgång till bibliotekets trådlösa nätverk. Det finns också möjlighet att skriva ut eller släktforska.

Foto på fem stationära datorer som som står på rad och går att använda på Jakobsbergs bibliotek.

Använd bibliotekets datorer

Alla bibliotek i Järfälla har datorer du kan låna på plats. Logga in med ditt personnummer eller bibliotekskortnummer och din fyrsiffriga PIN-kod för att använda datorerna. Gästinloggning för dig som är på snabbvisit i Järfälla kan fås mot uppvisande av legitimation.

Skriva ut från bibliotekets datorer

Du kan göra utskrifter från bibliotekets datorer. Det går endast att skriva ut i svartvitt. Du kan inte skriva ut från din bärbara dator eller mobiltelefon. Utskrift från USB-minne går bra.

Priser för att kopiera och skriva ut

Svartvitt A4: 3 kronor per sida.
Svartvitt A3: 6 kronor per sida (endast kopiering, du kan ej skriva ut i A3-format).

Scanna

Du kan scanna in dokument på biblioteken i Barkarby, Herresta, Kallhäll och Viksjö. OBS! Ta med eget USB-minne.

Trådlöst nätverk (wifi)

Alla våra bibliotek har trådlöst nätverk. Nätet är öppet och fritt att använda. Vi rekommenderar att du har ett virusskydd och har aktiverat den interna brandväggen på din dator innan du kopplar upp dig på det trådlösa nätverket.

Så här gör du:

  • Anslut till nätverket "biblioteket".
  • Använd din webbläsare för att gå ut på internet. Du bör automatiskt komma till bibliotekets inloggningssida.
  • Logga in med personnummer eller bibliotekskortnummer och din fyrsiffriga PIN-kod.

Släktforska

Vill du släktforska kan du boka en av bibliotekets datorer som är till för att släktforska. Då får du också tillgång till arkiv, kyrkböcker och databaser där du kan söka den information du behöver. Alla bibliotek utom Herresta har dator för släktforskning. Har du frågor eller funderingar om hur det fungerar att släktforska, vänligen kontakta personalen.

Förteckning över bibliotekens datorer

Jakobsbergs bibliotek

Det finns två datorer som får användas 30 minuter per dag och två som får användas 15 minuter per dag. En dator på ungdomsavdelningen och en släktforskningsdator som får användas upp till två timmar per dag.

Barkarby bibliotek 

Det finns två datorer som får användas upp till 30 minuter per dag. Det finns en släktforskningsdator som får användas upp till två timmar per dag.

Herresta bibliotek

Det finns två datorer som går att låna upp till 30 minuter per dag.

Kallhälls bibliotek

Det finns en dator som går att använda upp till 15 minuter per dag, samt fyra datorer som får användas 30 minuter per dag. En av dessa datorer är en släktforskningsdator. Vill du släktforska kan du be om att få boka datorn längre.

Viksjö bibliotek

Det finns en dator som du kan använda upp till 15 minuter per dag och två datorer som kan användas 30 minuter per dag. Det finns en släktforskningsdator som får användas upp till två timmar per dag.
 

IT-hjälp

Om du behöver hjälp med att använda din dator, surfplatta eller mobiltelefon är du välkommen till biblioteket. Du bokar en tid för IT-hjälp hos personalen eller kommer på nåt av bibliotekens IT-drop in. Läs mer om IT-hjälp. OBS, för tillfället är denna tjänsten pausad på grund av rådande situation. Information med anledning av coronaviruset.

Språk